[ATB] Technika NOE

NOE - Szybko i bezpiecznie

Data publikacji:

Holenderska firma Covra NV (Centrale organisatievoorradioactiefafval) to przedsiębiorstwo zajmujące się tymczasowym przechowywaniem radioaktywnych odpadów, w tym odpadów ze szpitali o niskiej radioaktywności. A że w niedalekiej przyszłości użytkowany przez tę firmę magazyn okazałby się niewystarczający, postanowiono zbudować kolejny. Do tego zadania wybrano system szalunków ściennych NOEtop. Szalunki oraz technologię do tego projektu dostarczyła firma NOE-Bekistingtechniek z siedzibą w Arkel, holenderska filia NOE-Schaltechnik.

Nowy magazyn, znany jako VOG2, będzie tymczasowo przechowywał odpady o niskiej radioaktywności powstające w Holandii przez najbliższe 15 lat. Składać się będzie z trzech linii magazynowych. Na jednej z nich odpady będą przyjmowane, wstępnie sortowane, a następnie transportowane do miejsca ich przechowywania za pomocą suwnicy. Płyta podłogowa budynku została wsparta przez 1800 pali wbitych w ziemię. Plan budynku to trójkąt o wymiarach 80 x 93 m, a jego ściany wznoszą się na wysokość 13,25 m. Ściany zewnętrzne są grube na 75 cm, a ich skład to: wewnętrzna warstwa o grubości 40 cm, izolacyjna o grubości 15 cm oraz zewnętrzna warstwa z betonu architektonicznego o grubości 20 cm.

Betonowa ściana in-situ

Wszystkie ściany wykonano z betonu in-situ, a do ich wylewania wykorzystano szalunki ścienne NOEtop. To łatwe w obsłudze rozwiązanie charakteryzuje się wieloma możliwościami zastosowania oraz wysoką trwałością, która wynika m.in. z faktu, iż rama oraz profile są z zewnątrz oraz od wewnątrz cynkowane na gorąco. Dodatkowo wszystkie płyty szalunkowe mają odlewane naroża, zaś profile taką samą grubość. Ważne, iż firma NOE, poza standardowymi rozmiarami płyt, oferuje również płyty NOEtop XXL o maksymalnych wymiarach 5,3 x 2,65 m (powierzchnia ponad 14 m²). Płyty NOEtop o różnych rozmiarach mogą się łączyć ze sobą końcami lub bokami bez zakłócania ciągłości wzoru paneli, co wykorzystano na placu budowy w Borssele. Pozwoliło to na połączenie płyt NOEtop w taki sposób, by w konstrukcję budynku bez problemu wkomponować wsporniki z betonu in-situ.

W jednym takcie

Podczas budowy magazynu konieczne było odlanie dwóch różnych wsporników - jednego dla suwnicy oraz drugiego do położenia dachu. Konieczne jest przy tym wyjaśnienie, iż pojemniki na odpady będą transportowane w obrębie magazynu przy pomocy suwnicy, która zostanie zainstalowana na oddzielnym wsporniku na wysokości 7,3 m. Dach magazynu składać się będzie z prefabrykowanych betonowych kawałków, które umieszczane będą na ciągłych wspornikach tworzących zwieńczenie ścian. By odlać wsporniki i ściany w jednym takcie, zespół budowlańców zbudował przy użyciu dźwigarów NOE Combi 20 gzyms o odpowiednich wymiarach oraz obudował konstrukcję płytami NOEtop. Ściany i wsporniki wylane zostały w jednym takcie, jako jeden element. Wszystkie ściany magazynu zostały wybetonowane w 25 oddzielnych sekcjach.

I choć NOEtop wytrzymuje nacisk betonu do 88 kN/m², konieczne było zachowanie dużej ostrożności. Do największych wyzwań zaliczyć należy dużą powierzchnię, która musiała być wylana w jednym takcie (w niektórych miejscach trwało to 8-9 h), a także konieczność bardzo starannego wylewania zewnętrznej warstwy, gdyż miała być ona uformowana z gładkiego betonu architektonicznego, zaspokajając tym samym wysokie wymagania estetyczne projektu.

GA

fot.firmowe

Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj aktualności techniki budowlanej - zamów:

Bezpłatny egzemplarz Prenumeratę

Reklama
Najnowsze artykuły:
Reklama

Najnowsze z kategorii

Bądź na bieżąco!
Zapisz się do newslettera

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Boomgaarden Medien Sp. z o.o. treści marketingowych (newsletter) za pośrednictwem poczty elektronicznej w tym informacji o ofertach specjalnych dotyczących firmy Boomgaarden Medien Sp. z o.o. oraz jej kontrahentów.